PORSELEIN

De discipline waar ik indertijd voor heb gekozen komt mede door zijn moeilijkheidsgraad weinig voor en kom je dan ook zelden tegen.

Merendeel van mijn werk is met de hand opgebouwd uit tientallen laagjes porseleinklei die ik van te voren heb ingekleurd met hittebestendige keramische kleurstoffen die op 1250/1290 graden worden meegebakken.

Voor al wie enige ervaring heeft opgedaan met keramiek, weet dat porselein een bijna mythische aantrekkingskracht heeft.

De zuiverheid van het materiaal, de mogelijkheden om flinterdun en uitdagend te werken spreken tot de verbeelding.

Hoe dan ook blijft het werken met porselein een niet eenvoudige klus.

De materie heeft zijn eigen wetmatigheden en vraagt naast materiaalkennis en technische vaardigheid ook een gezonde portie creativiteit en zin voor vormgeving om te kunnen komen tot een ‘eigen manier van werken’.

Sommigen verfoeien de ‘onhandelbaarheid’ van het materiaal dat zijn eigen wetten lijkt te stellen, anderen prijzen de smeuigheid en ‘het tastbare genot’ van het werken met porselein de hemel in.

Geen eenvoudige  keuze dus, te werken met één van de moeilijkste materies, zo breekbaar en broos maar eens gebakken zo sterk en tijdloos.

De temperatuur waarbij porselein wordt gebakken is hoger dan voor de andere aardewerksoorten, dit maakt porselein harder, niet poreus en enigszins transparant. 

Door alle eenvoud blijft het porselein zijn puurheid behouden, al dan niet ingekleurd. De zijdezachte afwerking zorgt voor een mooie balans tussen de hardheid van het materiaal en de aaibaarheid van de buitenkant.

Het porselein staat inmiddels bij verzamelaars over de hele wereld,

tussen werk van Andy Warhol, Jim Dine, Bruno Luchaci, Richard Pettibone, Joel Shapiro, Tiffany, Joel Shapiro, Jan van Munster. Roy Lichtenstein.